Σελίδες

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Multicultural Athens

















 



































    Αθήνα, πολυπολιτισμική πόλη; Ο όρος ''πολυπολιτισμικότητα'' αναφέρεται σε  ένα πολιτισμικό και κοινωνικό δεδομένο, αυτό της συνύπαρξης ανθρώπων  με διαφορετικές καταγωγές, θρησκείες, κουλτούρες και πολιτισμικές πρακτικές. Πολλές περιοχές της Αθήνας όπως το Μεταξουργείο, τα Πατήσια, η Κυψέλη,  το Γκάζι και ο Κεραμεικός έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και συνθέτουν ένα μωσαϊκό ανθρώπων, γλωσσών, θρησκειών και πολιτισμών  που όμως μένει στην αφάνεια..  
    ''Ως κοινωνικό δεδομένο, η πολυπολιτισμικότητα θέτει ερωτήματα πολιτικού χειρισμού -και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο: Πρέπει η Πολιτεία να λαμβάνει υπόψη τις εθνοπολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές των μελών της και να προστατεύει τις μειοψηφικές πολιτισμικές ομάδες ή οφείλει να είναι αδιάφορη απέναντι σε αυτές; Είναι δίκαιη η ίση αντιμετώπιση ή αποκλείει τους διαφορετικούς και αναπαράγει την παγιωμένη κυριαρχία μίας μονάχα πολιτισμικής οπτικής; Τα παραπάνω είναι τα βασικά κριτήρια που καθιστούν -ή όχι- μια πόλη πολυπολιτισμική με πολιτικούς όρους.''*
    Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι ένα θέμα επίκαιρο που μονοπωλεί τα τελευταία χρόνια τις συζητήσεις, καθώς οι προσφυγικές ροές αυξάνουν ραγδαία λόγω των πολέμων και της φτώχειας στις αραβικές, ασιατικές και αφρικανικές χώρες.
     Kατά την διάρκεια ενός χρόνου κατέγραψα με τον φακό μου τις περιοχές που βρίσκονται τα καταστήματα των  μεταναστών μαζί με καταστήματα Ελλήνων, όπου συνυπάρχουν αρμονικά. Τουλάχιστον τα τελευταία  χρόνια όπου σταμάτησαν  οι φασιστικές επιθέσεις που γινόντουσαν πριν λίγα χρονιά σε καταστήματα τους στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.  .Η ζωή στις περιοχές αυτές είναι πολύ έντονη, ένα νέο σκηνικό έχει διαμορφωθεί  τα τελευταία χρόνια με την μεγάλη έλευση  οικονομικών μεταναστών και προσφύγων.

*Χρήστος Ηλιάδης,  Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου